Články se štítkem: nebezpečné potraviny

Salmonely nepodceňujeme

14.09.2010 | Riziko onemocnění salmonelózou pro lidi existuje, nikoli však jen prostřednictvím čerstvého drůbežího masa.

Proti salmonelám účinně postupujeme

26.08.2010 | Pod dojmem nedávné aféry v USA, kdy se více než půl miliardy vajec stahovalo z trhu kvůli salmonele, se objevily diskuse, zda by se neměly chovy nosnic vakcinovat. V USA diskuse zřejmě zcela na místě, neboť zde se údajně nevakcinuje. U nás chovy nosnic vakcinujeme, pravda, něco to stojí, ale kvůli bezpečnosti potravin to stojí za to.

„Klónů“ netřeba se báti, život nekrátí

17.08.2010 | V médiích se objevily informace, že ve Velké Británii je možné koupit hovězí maso z klónovaných zvířat, popřípadě mléko pocházející od naklónovaných dojnic a již následovaly spekulace, co by, kdyby, a zda to nějak člověka nemůže ohrozit.

Potraviny zasažené povodňovou vodou raději vyhoďte

10.08.2010 | V souvislosti s novými ničivými povodněmi Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět připomíná zásady zacházení s potravinami v postižených oblastech. U potravin, které přišly do přímého styku s povodňovou vodou, je vysoké riziko mikrobiální kontaminace, proto je lepší všechny takové potraviny raději zlikvidovat.

Černé porážky znamenají riziko

10.08.2010 | Chovatel či majitel drůbeže či prasete si může doma zvíře samozřejmě porazit a maso využít pro vlastní spotřebu, to znamená i pro svou rodinu.

Je libo sóju z Černobylu?

25.07.2010 | Spálená země v okolí Černobylu by mohla být opět úrodná. Alespoň podle slovenských vědců, kteří nyní zkoumají na Ukrajině rostliny v okolí jaderné elektrárny Černobyl. Ta byla v roce 1986 dějištěm jedné z nejhorších jaderných katastrof v dějinách.

„Bezpečnost“ drůbežího masa je v ČR vysoká

13.07.2010 | Státní veterinární správa ČR v posledním červnovém týdnu na jednání v Bruselu prezentovala názor na návrh Komise na kontroly přítomnosti salmonel v drůbežím mase.

BSE – nic nového

08.07.2010 | Nákazová situace je dobrá, krávy „nešílí“, poslední případ bovinní spongiformní encefalopatie, neboli BSE, byl zaznamenán u nás více než před rokem (4. 5. 2009 na Opavsku).

Jak zacházet s potravinami v zatopených oblastech

20.05.2010 | Voda v zatopených oblastech pomalu opadá, nastává čas úklidu a likvidace škod. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v této souvislosti připomíná zásady bezpečného zacházení s potravinami.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.